Аюрведа билките са най-добрите лечители, защото са в хармония с петте основни природни елемента – въздух, огън, вода и земя. Билките с прости думи се характеризират като лечебни растения. Те са склонни да оказват подкрепа и лечебна помощ. Те са изключително безвредни и се използват от древни лечители.

Аюрведа при дихателни проблеми
Най-досадното и неизбежно страдание на белите дробове е бронхита. То може да се проявява много кротко или чрез дразнеща кашлица, алергична кашлица, суха или влажна кашлица – бронхита обикновено бързо се влошава и води до изтощаване на пациента. Може в началото да не забелязвате кашлицата и дори да я игнорирате, което може да доведе до по-тежко заболяване като астма или туберколоза.

file3514

Симптоми при бронхита
Това заболяване се характеризира с възпаление на бронхите на белите дробове. Първоначално усещате дразнеща кашлица заедно с ретро-гръдна болка или дискомфорт. По-късно кашлицата става се усилва и отхрачвате слуз дори и кръв. Усещате стягане в гърдите, затруднено дишане, хрипове. Човек може да страда от лека до умерена повишена температура, неразположение и болки в гърлото.

 

 

Типове Бронхите
Има основно 5 типа Бронхити. 1. Бронхите вследствие на нараняване  или инфекция причинена в резултат на туберколоза. Има редици аюрведични билки против кашлица като например Holy Basil, Betel, Ginger, Black Pepper, Turmeric, Cardamom и много други според симптомите на пациента. Повечето от тези билки са неделима част от индийския дом. Една от билките, която е с подчертано действие е Holy Basil. Holy Basil е един от основните аюрведични билки, която укрепва  и усилва дихателната система.

basilАюрведичната билка Мента (Tulsi) освен, че е ефективна  за дихателните пътища също така се използва и като силен анти-оксидант. Също така семената от билката даряват енергия използвана главно за преодоляване на обща слабост. Коренът от Тулси често се използва за медицински цели. Почвата, където расте Холи Базил е твърда и грапава. Вкусът на билката е горчив и стипчив. Тя се използва също при потентност.

 

За облекчаване на острата кашлица се препоръчва да се изпива сок до 10 мл. с билката Холи Базил и листа от босилек смесени с малко мед. Може да се приема два пъти дневно за облекчаване на кашлицата и свързаните симптоми при Бронхит.

holybasil4Листа от Тулси се дъвча, заедно с малко черен пипер. Медът може да се добави към него в умерено количество. Тази билка прави лесно да отхрачвате, босилека се смята като добра отхрачваща билка. Многобройни изследвания показват, че тази билка притежава уникални анти-астматични и противотуберколозни свойства. Когато бронхита е придуржен от висока температура, може да си направите чай с тази вълшебна билка. Тя не само ще доведе до понижаване на високата температура на тялото, но ще почувствате леко изпотяване. Тази билка е великолепна  за облекчаване на кашлицата. Чая от Холи Базил може да се добави смлян заедно с карамфил, пипер и канела.

Аюрведични билки в подкрепа на храносмилането
Храносмилането е заболяване, което е често срещано явление в днешно време, често се дължи на неправилно хранене и начин на живот. Подобно заболяване протича с отслабване на нормалното храносмилане и има тенденция да продължи с години, като по този начин се проявява  под формата на хронично и изтощително заболяване. Често срещани са симптомите с лошо храносмилане и болка горната част на корема.

При подуване на корема, гадене или повръщане. Честите промени в движението на червата. Киселини и непрекъснатото чувство на дискомфорт.

Причина за заболяването.
– Когато храната не се усвоява правилно.
– Когато е необходимо повече време за храносмилане на храната

Черния пипер е билката, която отговаря за храносмилането. На латински се казва Piper Nigrum, а на хинди се нарича Kali Mirch. Плода на тази билка използваме като лек и дори като лекарство.

pepperblack-pepper-heart-isolated-white-background-29388585

В медицината се има препоръчителна доза от черен пипер от половин до един милион грама смачакана или на прах. Аюрведа препоръчва черния пипер като естествен лек за храносмилателните болести. Той един прекрасен детоксикиращ елемент. Черния пипер помага в откриването, както и почистването на всички канали на тялото и извлича всички телесни отпадъци и натрупани токсини.  В почвите на билката са богати много на витамин A и B и съдържа много минерали като калций, желязо и фосфор.  Употребата на черен пипер ще даде бързо облекчаване на симптомите на стомашното разстройство.

Когато усещате парене
В медицината се препоръчва доза от 100 грама на прах черен пипер. Аюрведа препоръчва черен пипер като естествен лек при храносмилателни болести. Също така той е един прекрасен детоксикиращ агент. Черния пипер помага в откриването, както и почистването на всички канали по тялото и прочистване на всички телесни отпадъци или натрупани токсини. Това се дължи главно на билката и нейния пикантен вкус. Черния пипеп е богат на витамин А и B и съдържа минерали и калций, желязо и фосфор. Употребата дори и на малки количества черен пипер ще даде бързо облекчаване на симптомите при стомашно разстройство.

При липса на апетит винаги се препоръчва да се консумира черен пипер. Една четвърт лъжичка черен пипер на прах с чаша лимонова вода преди хранене ще подпомогне храносмилането.  При чувство на дискомфорт можете да дъвчите по четири или пет зърна  черен пипер и сок от ананас. Можете да пиете малко вода и след това да се повтарят по два или три пъти на ден. В зависимост от състоянието на пациента. При стомашни проблеми обикновено е съпроводено от симптоми и загуба на глад. В този случай се препоръчва да се стрие черния пипер на прах заедно с кимион, сушен Джинджифил и Хималайска сол. Яжте това след хранене с малко топла вода. Аюрведа билките подкрепят костите и ставите при артрит, което е най-често срещаното инвалидизиращо заболяване на мускулна скелетната структура.

Освен подуване, възпаление, чувствителност и скованост, това заболяване дори може да обездвижи пациента. Остеоартрит, ревматоиден артрит и подагрозен артрит дават същите симптоми.

Симптоми
Болката може да се увеличи с промяна на времето. Болката и възпалението в множество възли с твърдост и симетрично подуване на периферните стави. Първоначално засегнатите участъци са малките стави на пръстите и на ръцете  и краката. Имате сутрешна скованост. Кожата ви може да развие подкожни влакнести нодули. Анорексия, слабост, загуба на тегло и характерни деформации на ставите.

Аюрведа при Артрит
artritИмате дегенератативни ставни заболявания или остеоартрит. Според Аюрведа философията, болките в ставите се развиват главно в резултат на натрупаните токсични вещества, които са в резултат на дисбаланса на трите доши.

 

 

 

safe-herbs-gugulu-60capsГугулу билката е богата на естествен източник на минерали и осигурява достатъчно облекчение. Редица билки като чесън, джинджифил, Гугулу, куркума, Шилажит, Расна и Ниргунди са билките, които облекчават болките в ставите. Аюрведа съветва за вътрешно и външно използване на билките. С подчертано действие има билката Гугулу, която се препоръчва при болки в ставите.

 

guggulu Гугулу се извлича от малки и многогодишни храсти на дървото Комифора Мукул. Екстрактите се събират чрез разрези в кората на дървото. Този процес обикновено се предприема по време на зимния сезон. Така премахнатите екстракти са по-ароматни и по-сгъстени. Те имат различни цветове като червено, кафяво, жълто и черно. Името на индийски език на Гугулу е Беделиум. Според текстовете на Аюрведа, най-доброто качество на Гугулу, е когато то е меко, мазно сжълтеникав цвят.

 

Гугулуто притежава също така антисептично свойство и по този начин помага за облекчаване на възпалението и зачервените стави. От 2 до 4 грама Гугулу се препоръчва като тоник за укрепване на ставите и мускулите, както и за повишаване на общата жизненост и енергичност. То трябва да се взима преди лягане с чаша горещо мляко, за предпочитане във влажните периоди.

___________________________________________________________________________________

Статия: Билки от Тибет

Моля, преди да изпробвате някои от нашите съвети, задължително се консултирайте с лекар.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code