Какво означава “Токсични хора” според Аюрведа

Как да се справяме с “Токсичните хора” ?

За да защитите вашата чувствителност е наложително да разработите стратегии. Токсични хора са навсякъде: колеги, съседи, роднини и приятели. В аюрведичната медицина съветва много пациенти, които са били тежко засегнати от токсични хора. Често пъти статистистиката е ужасяваща колко много  хора страдат от този проблем, изграждайки една емоционална стена, те се капсулират и се примиряват с хроничната тревожност и депресия.

Повечето от нас не са информирани за токсичните хора около нас и каква стратегия да изберат за противодействие. Справянето с токсичните хора е чувствителна тема. Ние не знаем как тактично да отговорим на нашите нужди, без да отблъснем другите.

Резултатът: започва да имаме дефект в говора. Страхуваме се да не допуснем гаф.

Токсичните хора правят нещо повече от това да изразходват нашата физическа енергия, а именно те могат да ви накарат да се почувствате недооценен и нежелан. Те са способни наистина да се почувствате зле.

Първото нещо, което трябва да направите е да определите, дали се намирате в токсична среда или дали има емоционален вампир в живота ви. Всеки, който е бил на една маса с такъв човек може да потвърди какви странични емоции е изпитал. Макар и след кратък контакт се чувствате зле. За да идентифицирате какъв човек е трябва да гледате следните признаци. Клепачите ви натежават и се чувствате уморен. Чувствате се изнервен или сте си изтървали нервите.

Обърнете внимание, например когато сте били на вечеря и някой от гостите е споделил свой собствен негативен сън. Още в същата вечер е възможно да сънувате подобен сън. Независимо дали сте буден или заспал, сънят е предизвестие внушение на емоция. Обръщайте внимание на хората в живота ви, които са потенциални токсични хора. Направете списък на всички ваши ключови членове на семейстовото като приятели и колеги, и посочете до всяко име какви неблагоприятни последици сте почувствали от изброените по-горе. Ако сте изпитали дори един от тези ефекти, показва, че човека, с който сте имали контакт е токсичен. Ако реагирате страхливо, може да откриете себе си заобиколен от легиони токсични хора. Ако се научите как да лекувате емоциите си е по-малко вероятно да я задържате в себе си и да ви изтощава.

По какво ще познаете токсичните хора ?

Токсичните хора ще ги познаете по това че винаги се оплакват, вместо да решат проблема.  Питате как може да се предпазим. Като сложим ясни граници. Ограничете времето, което прекарвате, когато се оплаквате.

Какво е Витилиго ?

Продукти:
1.Тибетски крем против Витилиго

Какво е витилиго?
Витилиго е хронично кожно заболяване. Симптомите му се изразяват в появата на светли петна по кожата, подобни на карта. Въпреки, че патогенезата не е напълно изяснена има доказателства, че витилиго се причинява от комплексни автоимунни, генетични, хормонални и външни фактори, при които собствената имунна система атакува пигментните клетки /меланоцити/ в кожата, които умират и не могат да функционират, поради което изчезва кожният пигмент меланин, съдържащ се в тях.
Има няколко теории за проявяването на витилиго:

  • оксидантен стрес
  • генетични фактори
  • потисната имунна система

Провокиращи фактори могат да бъдат:

  • стрес
  • физически и химически въздействия

Лечението на витилигото е трудно, поради неизяснените причини около възникването му. Всички средства са насочени към създаване на по-добра среда за меланоцитите и кератиноцитите и постигане на локален имунопотискащ ефект.
Тибетската медицина разполага с много растителни видове, като бутеа моносперма, емблиа рибес, за които има монографии за тяхната фармакологична активност, която се изразява основно в имунопотискащо и антихепатотоксично действие.
Института по тибетска медицина под патронажа на н.пр.Далай Лама е разработил анти-витилиго крем, който съдържа гореспоменатите растителни видове и други, които намаляват оксидантния стрес и създават по-добри условия за пигментните клетки. Това е традиционна тибетска рецепта при кожни заболявания, създадена по правилата на тибетската медицина.
За тибетците кожата е един изключително важен орган, връзката между макро и микрокосмоса. Също така тежките климатични условия на Хималайте са наложили на тибетците да търсят ефективни природни формули за защита на кожата.
Тибетските лекари препоръчват антивитилиго крема да се използва най-малко 3 месеца и при появата на първите положителни резултати, лечението да продължи до 2 години. Също така храненето е много важно при кожните заболявания. Трябва да се консумират храни богати на витамини, антиоксиданти и псоралени. Може да се приема масло от облепиха, което е богато на витамин С, А,и Е.

 

Диета “Дъга” за летния сезон

foodcolors_m55t_0hl8_cb661

С  течение на годините, много гурута и хранителни консултанти са измислили някои от най-известните диети. Много от тях имат най-миниатюрните размери на порциите, докато други изискват да имате сметало, за да може да разчитате калориите, които преминават през устата ви. Някои други диети са направо шокиращи, които се препоръчват да се приддържаме към само една група храни с изключение на всичко останали – като супа зеле например.
img_2498

Рядко една диета е планирана да бъде проста и едновременно с това разумна. Това е основната причина за провала на диетите.Те просто не се трансформират в постоянен начин на живот, поради което излишните килограми просто изчезват временно, за да се натрупат отново с пълна сила след като сте спряли диетата. Въпреки това, експерти хвалят диетите, които се фокусират върху доброто здраве като градивен елемент на едно здравословно тяло,  което освежава и задоволява вместо да ви уморява и доскучава. Добре дошли в колоритното меню на диетата „Дъга“.

Planting-a-Rainbow-Vegetable-Garden

Диетата “Дъга” действа на принципа, че храната и здравето са взаимно свързани. С акцент върху колоритните храни, експерти и практици препоръчват да изграждаме нашето тяло с най-важните съставки, от които се нуждае. Диетолозите казват, че диетата “Дъга” е достатъчна за набавянето на необходимите минерални соли, от които се нуждаеме. Въпреки това трябва да се гарантира, че качеството на храната е органична и добре подговена. Важно е да се ядат плодове и зеленчуци, колкото е възможно по-сурови или леко задушени.

Виолетовият индиго цвят на растението съдържащо патладжана, лилаво зеле, черно грозде, сливи и зърна.

Органите имат нужда от нужните мазнини, протеини и въглехидрати, за да функционират. Това са основните макронутриенти, необходими за поддържане на живота. Повечето диети са фокусирани само към тях, напълно игнорирайки факта, че се нуждаем от витамини, соли и други микроелементи, за да оцелеят. Всяка диета, която ви кара да се премахне дадена група храни причинява повече вреда, отколкото полза съветват светоноизвестни диетолози.

1de94baf8e10a3afa26b846408628f6d

Диетата е уникална, защото се смесват различни цветове на плодовете и зеленчуците. Диетата на база на плодове и зеленчуци помага в постоянната загуба на тегло, включваща храни, богати на антиоксиданти, които помагат да се предпази тялото ни срещу сериозни заболявания  като рак и сърдечни проблеми, докато тонизираме нашата имунна система. Диетата се фокусира върху фитонутриенти и хранителни вещества набавени от сочните плодове и зеленчуци с цел изграждане на добро здраве. Всяко хранене трябва да е 80 на сто на растителна основа с не повече от 20 на сто месо. Според изследване на Здравния център в Университета в Илинойс е било установено, че фитохимикали често се срещат в оцветителите на плодовете и зеленчуците, яденето на плодове и зеленчуци с ярки цветове ще набавят на тялото богати фитонутриенти храни.

 

Приготвянето на диетата Дъга

Плодовете и зеленчуците с искрящи цветове се дължи на наличието на пигменти, които са полезни за организма. Ето някои от цветовете, които трябва да се виждат повече в дневното ви меню. Лилавия цвят, цвят индиго и т.н. са царството на фенолите и антиоксидантите, съдържащи се в патладжана и зеленчуците като лилаво зеле, черно грозде и сливи. Освен антиоксидантите, които предлагат защита срещу свободните радикали, като по този начин предотвратяват ранното стареене. Тези цветни храни защитават кръвоносните съдове, сухожилията, връзките и хрущяла от повреди. Виолетови, индиго и сините храни укрепват и заздравяват тялото.

Това е може би един от най-важните цветове на диетата “Дъга”. Изследванията са доказали, че хлорофилът присъства във всички зелени растения и имат способността да осигурят защита от заболявания като рак. Зелените и цветните храни също са известни със своите детоксикиращи свойства. В допълнение към хлорофила и зелените листни зеленчуци са с високо съдържание на биофлавоноиди, витамини и органични минерални комплекси, витамин B-12 и желязо. Можете да получите всички тези вещества като комбинирате множество храни, които включват броколи, спанак, зелено грозде, зелени ябълки, чушки боб, киви, дори зелени бадеми и боровинки.

Кивито е плода с най-много антивирусни свойства. зелените подправки могат да се включат и варират от босилек, магданоз и кориандър и т.н. Зелените храни възстановяват енергията в тялото, жълтия цвят отговаря за жизненост и оранжевото жълто и оранжевите оцветени храни съдържат пигмент наречен каротоноиди. Бета каротин (форма на витамин А), играе голяма роля в защитата на имунната система и помогна в борбата срещу рака. Съдържа се в морковите, папаята, сладката царевица, тиква и разбира се портокалите. Червените храни имат невероятни ползи за здравето. Снабден с антоцианини, каротеноиди и ликопен помагат за оксидативния стрес и за предпазване от Алцхаймер и деменция. Верни на старата поговорка “една ябълка може да ви предпазва през целия ден”. Сбор от повече свободни радикали в тялото са способни да увредят ДНК-то. Това се наблюдава при няколко изследвания, които ябълки инхибират растежа на черния дроб и рака на дебелото черво. Запасите от ягоди, череши, малини, репички, дини, домати, червени картофи и цвекло правят мощен хранителен удар. Емоционалните ползи от диетата “Дъга” са поемането на контрол на собствените ви емоции, особено значим за много хора, които са склонни да са склонни към депресия или често обзети от люлеене на силни емоции.

Експерти отдават това на факта, че цвета има силата да промени настроението: “Ако сте ядосани, тогава можете да приемате повече жълти и оранжеви храни, за да се успокоите и да сте уравновесени. Когато съзнателно се комбинират различни цветове във вашето дневно меню, не само ви имате балансирана диета, но и гарантира, че имате контрол върху вашата психика.

Сведете до минимум външните влияния като замразяване или размразяване на микровълновата. Deepshikha добавя също “Диетата работи на принципа, че нашите тела не са предназначени да се справят със всичко изкуствено. За предпочитане е да има храни в естествената им органична форма. Избягвайте прегаряне, тъй като може да загуби някои от важните водноразтворими витамин.

Начини на готвене

Разбърквайте усилено при пържене или при пара, по този начин може да се запази над 90 % от техните хранителни вещества и естествен аромат. Диетата дъга има неизброими ползи за здравето. Адаптацията към нея е лесна особено за децата, които наистина ценят визуалното великолепие като например дъгата в чинията. И както при всички дъги в края се вижда злато, а в началото розово, знак за здраве на тялото, ума и душата.