Арджуна – билков герой при сърдечни проблеми

[advps-slideshow optset=”1″]

В Индия тази билка е заслужила уважение сред лекарите. Кората от дървото Арджуна се използва в Аюрведа в продължение на хиляди години, за да поддържа в добро състояние сърдечно-съдовата система.

Днес лекари от цял свят  и кардиолози включват Арджуна като кардио-профилактика

Може би това, което направи Арджуна след многобройни проучвания са доказали своята безопасност, когато са били взети с други билки.

Сърцето според Аюрведа

Сърцето е един орган, който получава всички стресови сигнали на тялото. Ако ме преследва мечка, лос или пеперуда , сърцето трябва да е първото, което да получи съобщението, за да изпомпва необходимата кръв към крайниците.

В днешния свят, преследването може да се наблегне в спазването на срокове или бързането за среща акумулирания стрес е сравним с този при преселване от мечка.

Рецепторите на стреса имат за задачата да обработват стресовите сигнали и след това да се отърват от отпадъчни продукти. Тези отпадъчни продукти се изцеждат в лимфните съдове на сърцето и след това се изпомпва в сърцето.

Ако лимфната система е претоварена и стреса продължава, то скоро няма да има достатъчно рецептори, за да се справи със стреса. Това може да провокира сърцето и да го увреди.

С течение на времето, неспособността на лимфните съдове на сърцето да източват отпадните продукти от стреса може да пренатовари сърцето.

Комбинацията от излишен стрес, бавен лимфен дренаж и епидемия от висок холестерол, както и артериално увреждане прави перфектина буря за сърдечни проблеми.

Въпреки  че това може да бъде предотвратено, ако повечето хора правят упражнения и спазват диета все още много американци не са осъзнали това и ядат преработени храни, които влияят на сърцето.

Ролята на Арджуна за по-здраво сърце

На Санскрит думата Арджуна означава светло сребристо или “блестящо” изразяващо блестящата кора на много високо широколистно дърво, което расте до 90 метра. Веднъж в годината кората на Арджуна естествено се превръща в ронлива, което прави достъпната кората за реколта.

Арджуна е името на героя на великата битка в Хиндоизма – Махабхарата. Арджуна е защитник на семейството си в тази битка. Билката Арджуна ( Terminalia Arjuna) е обявена за традиционната си роля за защита на жизнеността и здравето на сърцето.

Традиционното използване на Арджуна се препоръчва да се взима като тоник за сърцето.

От гледна точка на Аюрведа, Арджуна е лимфния двигател на сърцето. Под защитния лъскав слой на кората се намират червеникави  активни съставки. Както знаете боядисаните в червено билки се считат за естествени съставки, които движат антиоксидантите в лимфата.

Както споменах в Аюрведа се разбира, че когато лимфата около сръцето се задръсти, способността на сърцето да изпомпва отслабва. Арджуна се използва от хилядолетия за подкрепа на лимфния дренаж на сърцето, както и да стимулира мускулните контракции на сърцето и артериалния кръвен поток.

Енергията на Арджуна

Според Аюрведа

Вкус: стягащ и горчив

Баланси: Kapha и Pitta

Енергия: Охлаждане

Арджуна според западната медицина

Наскоро изследователите установиха, че Арджуна поддържа мускулния тонус на сърцето, като по този начин поддържа здрав кръвен поток. Арджуна също така насърчава по-силно свиване на сърдечния мускул, което позволява на сърцето да функционира ефективно.

Подобно на много западни билки, като например грудката на глог, Арджуна е наситена с полифеноли и флавоноиди, които го класифицират като кардио тоник.

Арджуна за здрави артерии

Според проучвания показват, че при приемане  на Арджуна по 500мг може да поддържа здравословни нива на холестерола. В друго проучване при което група пушачи взимат по 500 мг. екстракт от Арджуна поддържа нормално ниво на кръвно налягане

 


—————————————————————————-

Статии:

1. Арджуна – за здраво сърце