Здравните предимства на Банана

Бананът е един от най-често срещаните плодовe в света.
Индия е водещият производител на банани в Азия, където бананите растат в различни размери и цветове. Като храна в Южна Индия. Тя е почти част от основната храна. Той е една от основните храни за подрастващите. Зрелите банани се използват по няколко начина. Банана както може да се консумира цял, така и да се слага в различни салати, сандвичи или десерти. Насипно банана се използва в кразлични кремове, пайове и желета.

Зрелите банани често се нарязват по дължина, пекат се и се сервират гарнирани с кафява захар. Ако ядете по един банан на ден ще си набавите всички аминокиселини, които човешкото тяло не може да произведе самостоятелно.

Съхранявайте бананите при стайна температура, ако искате бананите да узреят по-бързо. Никога не съхранявайте банани в хладилника както другите тропически плодове като например домати и чушки. Ако температурата е под 8 градуса по Целзий плодът ще се разпадне. Те няма да узреят но ще станат черни, ако се съхраняват в хладилника. Ако се приема прекалено много може да има слабителен ефект.

В Индия сокът от банани се извлича от луковицата и се използва като домашно лекарство срещу жълтеница или камъни в бъбреците. Това е единственият суров плод, който може да се приема в случай на хронична язва. Той неутрализира киселиността на стомашните сокове и намалява дразненето чрез покриване на лигавицата на стомаха. Всички части на банана имат медицински свойства като помага при бронхит, дизентерия и язви. Варените банани се препоръчват при диабетици. Сокът от банан се препоръчва с случаи на истерия, епилепсия и висока температура, кръвоизлив, остра дизентерия и диария. Прилага се успешно при хемороиди или ухапвания от насекоми. Зелените листа се използват при лечение на изгарания и други кожни заболявания. Неузрелите кори и листата се взимат при дизентерия или диария като по този начин подтискат злокачествените язви. Банановите семена се използват при лечение на диария.

Бананът е ценен източник на витамин A,C и B6 и калий. Плодовете са средно по 125 гр., което е приблизително 5% вода и 25 % сухо вещество. Бананите съдържат захароза, фруктоза и глюкоза, а също и протеин, наречен триптофан, който се превръща в серотонин в тялото. Бананът съдържа 16 калории, 27,2 гр. Въглехидрати, 1,2 гр. Протеини, 0,3 мг. Фосфор, 0,36 мг. Желязо, B9 мг. Калий и 36,6 мг. Натрий, и 100 гр. Ядивна порция.